Kep Adresi Nedir? 4 Adımda Nasıl Alınır?

Kep Adresi Nedir? 4 Adımda Nasıl Alınır?

Kep adresi, diğer bir adı ile Kayıtlı Elektronik Posta adresi  tüm hukuki, ticari yazışma ve belgelerin paylaşılmasını düzenleyen ve koruyan, alıcının bilgilerini tespit eden ve gönderilen içeriği korumaya alan güvende tutan bir uygulamadır. Dünyada pek çok ülkede kullanımda olan bu adres ülkemizde de işleyişini sürdürmektedir.

Kamu, özel ve tüm vatandaşlar gerekli belgeleri hazırlayarak bu sistem üzerinden hızlı ve güvenilir gönderim yapabilirler. PTT bu yazışmaların elektronik ortamda resmiyete uygun, uluslararası tekniklerle ve güvenli bir usulde yapılmasına imkan sağlamaktadır.

Ayrıca e postaların ilgili yere gidip gitmediği, gönderilene ulaşılıp ulaşılmadığı, iletilme zamanı, içeriğin korunduğuna dair bilgi, hukuka uygun bir şekilde verilerin saklanmasını sağlayan bütüncül bir ağ oluşturur.

Kep Adresi Nasıl Alınır?

Kep adresi almak istiyorsanız KEPHS’ye başvurmalısınız. Bireysel, kamusal ve kamu kuruluşlarına yönelik üç adet başvuru seçeneği mevcuttur. Ancak bu işlem için e-imzaya sahip olmak zorunludur. Tüm seçenekler kendi kategorilerine göre belgeler talep etmektedir. Mobil imzaya sahipseniz online başvuru yapabilirsiniz. Ancak sonrasında belgelerinizi tekrar iletmeniz gerekecektir. Kep adresi nasıl alınır? dendiğinde başvuru işlemlerinin adımları şu şekildedir;

  • Adım 1: pttkep.gov.tr adresine girin.
  • Adım 2: Sayfanın sağ üst köşesinde ‘’müşteri girişi’’ kısmına tıklayın
  • Adım 3: Dört farklı giriş tipinden birini seçin
  • Adım 4: Belirtilen yerleri doldurun ve KEP adresiniz ile giriş yapmaya başlayın.

Ancak bu işlemlerden sonra PTT KEP e-imza uygulamasını indirmeli ve müşteri girişine tıklamalısınız. Sonrasında elektronik imza kısmını seçip mavi renkli tıklayınız bölümüne basabilirsiniz. Bilgisayarınıza bir dosya inecek ve başarıyla kurulumu sağlayabileceksiniz.

Kep Adresi Nereden Alınır?

Kep adresini en yakın PTT şubesinden alabilirsiniz. Önce internet üzerinden başvurunuzu yapıp gereken belgeleri hazırlamanız sizin için faydalı olacaktır. Daha sonrasında web sitesinden en yakınınızdaki lokasyonu tespit edip işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bireysel mi yoksa kurumsal mı hesap açacağınız bu noktada önemlidir ve istenenler farklıdır. Bunlara dikkat etmeniz sorun yaşamamanıza yardımcı olur. Kep adresi almak için sizden istenen belgeler şunlardır;

  • TC kimlik kartı veya pasaport ve ehliyet
  • Kayıtlı elektronik posta başvuru formunun doldurulması (Ön Başvuru Formu)

Kep Adresini Kimler Alabilir?

Kep adresini kamu, özel kurum ve kuruluşlar, işletmeler ayrıca bireysel almak isteyen kişiler de edinebilirler. Elektronik posta ile tebligat yapması gereken şirketlerin bu işlemi gerçekleştirebilecek ortamlarını oluşturabilmek için bu adresi almaları beklenir.

Bu kapsamda kriterleri karşılayan gerçek ve tüzel kişilerden bu e-postaya sahip olmaları beklenir. Birçok firma ve şirket resmi yollardan yazışmalar yapıp haklarının korunmasını istediği için bu sistemi kullanmaktadırlar.

Kep Adresi Gerekli Mi?

KEP adresinin gerekli olması 19 Ocak 2011 tarihinde 27820 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan anonim, limited veya sermayesi bölünmüş olan komandit şirketler için zorunlu olduğunun öğrenilmesi ile karşı karşıya kalınan bir durum olmuştur. Tüzel ve gerçek kişileri kapsamaktadır. Yani zorunluluk sadece bu kriterlere uyan kişilere ve kuruluşlara yöneliktir.

Ticari yazışmalar ve işlemlerin sıkıntısız bir şekilde halledilmesi ve güvenilirliğin sağlanması bakımından oldukça önem arz etmektedir. Aslına bakarsanız bu bahsedilenlerin mevcut olduğu noktalarda bir zorunluluk ve ihtiyaçtır. Bu şartları taşımayanların almasına gerek yoktur.

Content Director

Yazarın Profili

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir