9 yıl önce Amerika’nın California eyaletinde kurulan Zoom, korona virüs salgını sonrası en çok tercih edilen uygulamaların başında geliyor. Bu ihtiyaç ve talep sayesinde Zoom görüşmesi yapanların sayısı gittikçe artıyor.
Kuruluşunun ilk yıllarında 10 milyon kullanıcısı olan Zoom’un, salgın sonrası 300 milyon kullanıcıya ulaştığı söyleniyor. Kullanıcılara 100 katılımcıya kadar görüntülü konferans görüşmesi sağlayan Zoom ayrıca öğrencilerin online eğitim ve iş insanlarının toplantılarını yapabileceği bir platform sağlıyor.
Zoom Üçüncü Çeyrek Mali Verilerini Açıkladı
Üçüncü çeyrekte 4 kat daha büyüyerek beklentileri fazlasıyla karşılayan Zoom, geçen yıla göre %367 artışla 777,2 milyon dolara ulaştı. Piyasa değerinin ise 140 milyar dolara dayandığı biliniyor. Zoom böylece IBM gibi bir çok dünya devi şirketi geride bırakarak pandemi döneminin en karlı şirketlerinde biri oldu.
Hissedarlar Endişeli, Yatırımcılar Kararsız
Bu derece eşsiz bir büyüyemeye rağmen Zoom geçtiğimiz günlerde bir gün içinde %14’lük bir düşüş yaşaması hissedarlarını endişelendirdi. Hissedarlara göre bu kadar değer kazanmasına rağmen bir gün içinde yaşanılan bu düşüş büyük bir kayıp ve endişeye neden oluyor.
Şirketin CEO’suna göre yeni normallerinde etkisiyle pandemi sonrasında da bu tarz uygulamaların rağbet göreceğini, Covid-19 salgınının insanların artık böyle uygulamaların daha çok farkına varmasını, iş yüklerini azaltmasını ve hayatlarını kolaylaştırdığını öne sürdü.
Böylece Zoom’un bu yükseliş trendinin devam edeceğini ve salgının bitmesiyle kurulacak olan düşüş senaryolarına kulak asmadıklarımı belirtti. Ancak bazı yatırımcılara göre markanın bu yükseliş trendinin sürekli olmayacağı ve pandemi sonrasında değer kaybedeceği düşünülüyor. Açıklanan verilere göre dünya genelinde en çok Zoom kullanıcısına sahip ülkelerden biride Türkiye.
Zoom Yerli Yazılımcıları Harekete Geçirdi
Zoom’un Türkiye’de bu kadar fazla talep görmesi üzerine Türk yazılımcılar yerli video konferans uygulamasını yapmak için kolları sıvadı.
Genç yazılımcılar, bir çok başarılı yazılım şirketine sahip olmamıza rağmen yazılımcılar yeteri kadar finansal destek alamadıklarından şikayetçi olduklarını, bu nedenle Zoom gibi dünyada ses getiren uygulamaların Türkiye’den çıkamadığını ve yabancı uygulamaların belli bir yere geldikten sonra Türkiye’de ki yazılım şirketlerinin dikkatini çekerek yerli olarak tekrar yazılmasından rahatsız olduklarını dile getirdiler.
Bu sorunun yerli uygulamaların dünyaya açılamaması gibi bir çok sorununda başını çektiğini bunu değiştirmek içinde Ar-ge çalışmalarının arttırılarak yerli yazılımcıların maddi manevi desteklenmesi gerektiği söylendi.