Bir kaç yıl önce duyduğumuzda inanamayacağımız işleri saniyeler içerisinde gerçekleştirebilen süper bilgisayarlar.
Bilgisayarlar ilk çıktığı zamandan itibaren hayatımızda önemli bir yer edinmektedir. İcat edildiğinde neredeyse bir oda büyüklüğünde ve oldukça ağır olan bilgisayarlar günümüzde geliştirildi ve cebimize sığacak hale geldi. Bugün bilgisayarlar sağlıktan iletişime, ulaşımdan üretime neredeyse her alanda fayda sağlamaktalar.
Şirketler bununla da yetinmeyerek bir üst noktaya geçti ve süper bilgisayarlar yapmaya başladı. Trilyonlarca işlemi saniyeler içerisinde gerçekleştiren bu bilgisayarların gelecekle ilgili bir çok sorunu çözmesi düşünülüyor.
Süper Bilgisayarlar ile Neler Yapılabilir
Ameliyatlarda yapılacak çok ince operasyonlar, havanın ve iklimlerin değişimi, roket biliminde füze rotaların izlenmesi, nükleer reaktörler ve gittikçe gelişen uzay teknolojisi alanlarında hesaplaması mümkün olmayan işlemlerin süper bilgisayarlar yardımıyla yapılması planlanıyor.
Bunların dışında atom bombalarının geliştirilmesi, nükleer çalışmalar ve hava durumunun raporlanması gibi işleri saniyeler içinde yapabiliyorlar.
En Gelişmiş Süper Bilgisayar Nerede Kullanılmaktadır
Günümüzde en gelişmiş süper bilgisayar Amerika’da IBM tarafından yapılan Summit Oak Ridge Ulusal laboratuvarında kullanılmaktadır. Maliyeti 200 milyon doları bulan Summit, saniyede 200 katrilyonu bulan işlemler yapabiliyor.
Summit isimli süper bilgisayar 22 çekirdek 27000 NVİDİA grafik işlemcisinden oluşurken sistem gücü için 9216 power 9 CBU kullanılmaktadır. 250 petabayt veri depolama kapasitesine sahip bu bilgisayarın ısınmasını ve zarar görmesini engellemek için 15000 litreden fazla suya ihtiyaç duyuluyor. Yapılan bu kilometrelerce kablolar 5000 metrekareden fazla alanı kaplamakta.

Çin’de Geliştirilen Sunway Thaihulight
Summit yapılana kadar en hızlı bilgisayar olan Çin yapımı Sunway Thaihulight, 100 petafloptan fazla işlemci hızı ve 125 petaflop seviyesinde veri depolama kapasitesine sahip ve bu seviyeye ulaşabilen ilk bilgisayar olmasıyla biliniyor.
Türkiye’de ki Süper Bilgisayarlar
Türkiye de geçtiğimiz yıllarda ilk olarak İTÜ tarafından geliştirilmiş olsa da, en hızlısı Yıldız Teknik Üniversitesinde bulunmaktadır. 5120 çekirdekten oluşan bu süper bilgisayar saniyede 147 trilyon işlemci gücüne erişebiliyor. 290 sunucusuyla dünyada ilk 500’e girmeyi başaran ilk yerli süper bilgisayar olan SVR Bilgi Teknolojileri yapımı bu bilgisayarın, 80 metrekareden fazla alanı kaplamakla birlikte, Davudpaşa Teknopark’ta belirli sayıda kişinin parmak iziyle sisteme erişebildiği ve sıkı güvenlik önemleri alınarak korunduğu biliniyor.