İnsansız hava araçlarının gelişmesiyle havacılık sektöründe devrim niteliğinde gelişmeler yaşanılmaya başladı. Bireysel uçan araçlar ve uçan taksiler bu gelişmelerin bizlere sunduğu yakın geleceğin otomobil teknolojilerinden biri.
Daha önce bir çok defa prototipi yayınlanan uçan araçlar belirli sorunlar ve yeterli alt yapının olmaması nedeniyle çok talep göremedi.
Hollandalı bir şirket olan Pal-V ilk uçan arabalardan olan Liberty aracını tanıtmıştı. Geçtiğimiz aylarda bir çok test sürüşünden sonra yol güvenliği sertifikasını da Avrupa birliğinden almayı başardı.
BLACKFLY UÇAN ARABA
Kanadalı Opener adlı bir şirketin 2011 yılında projesine başladığı Blackfly isimli uçan arabanın yakın gelecekte satışına başlanılması planlanıyor.
Araç 8 adet motora sahip ve bu motorlar yardımıyla dikey bir şekilde iniş ve kalkış yapabiliyor. Çok hızlı bir şekilde sarj edilebiliyor. Tam kapasitedeyken ise 40km/h hıza ulaşabiliyor. Tek kişilik oturma kapasitesi olan bu uçan aracın test sürüşlerinde 100 km/h hıza kadar çıktığı görüldü.
AVRUPANIN AİRBUS’INDAN ”CİTYAİRBUS UÇAN TAKSİ”
Bazı şirketlerin uçan araç projelerine olan yatırımını arttırmasıyla birlikte Airbus ve Boeing gibi bu sektörün önde gelen şirketleri de uçan araç projelerine olan yatırımlarını arttırdı ve hızlandırdı.
Airbus’ın daha önce ki yıllarda bir çok prototip sunduğu biliniyor. Şirket geçtiğimiz yaz ise CityAirbus isimli tanıttı araçla uçan taksileri hayatımıza geçirmeyi planlıyor.
Görünümü devasa bir drone gibi dursa da, CityAirbus en fazla 4 kişiye kadar yolcu alabiliyor. Otonom olarak tasarlanan bu araç max 120km/h hıza ulaşabiliyor.
Araç öncelikle sadece 100 km bir alanda hizmet verebiliyor. CityAirbus 8 adet motora sahip ve normal bir drone gibi dikey iniş kalkış yapıyor. Yazılımın Silikon Vadisi’nde geliştirilen CityAirbus , henüz tamamen otonom olarak kullanılmasa da gelecekte biri tarafından kontrol edilmeden tamamen otonom olacağı şirket tarafından öne sürüldü.
Şirketin CityAirbus projesiyle bir taksi filosu oluşturması hedefleniyor. Kısacası gelecekte sadece filmlerde karşımıza çıkan ve hayal olarak görülen uçan taksilerin 5 – 10 yıl içerisinde hayatımıza girmesi ve yaygınlaşması bekleniliyor.
BOEİNG VE PORSCHE’DEN ELEKTRİKLİ LÜKS UÇAN ARABA
Boeing’in ise Porsche şirketiyle uçan arabalar için anlaşma sağlandığı biliniyor. Söylenenlere göre Boeing’in geliştireceği araç uçan taksiler gibi olmayacak ve sadece zengin kesime hitap edecek. Aracın henüz yayınlanan bir prototipi olmasa da tamamen elektrikli olacağı ve görünümün bilim kurgu filmlerini aratmayacağı söyleniliyor.
UBERAİR UÇAN TAKSİ YATIRIMLARI BAŞLADI
Bir çok ülkede taksi pazarlarını alt üst eden Uber şirketi de geleceğe büyük bir yatırım yaparak UberAir projesini duyurdu.
Şimdilik sadece denemeler için 3 tane şehir belirleyen şirket uçan taksilerin boş alanlar, otoparklar, havaalanları ve helikopter pistlerinde dikey iniş kalkış teknolojisiyle yapılan küçük ve otonom araçlarla yapılacağını duyurdu. Şirket denemeler için Avustralya –Melbourne Amerika’da Dallas ve Los Angeles şehirlerini kullanacaklarını duyurdu. İlk denemelerin 2023 yılında yapılması planlanıyor.
YERLİ UÇAN ARABA ‘CEZERİ’
Geçtiğimiz aylarda Selçuk Bayraktar tarafından tanıtılan uçan araba Cezeri, BAYKAR firması tarafından üretildi. 8 adet BLDC motora sahip bu araç yerli üretim ilk uçan araba olma özelliğini taşıyor.
Cezeri 241 kg kalkış ağırlığına, 70-80 km menzile sahip ve 100 km/h hızla havada 1 saat kalabiliyor. Tamamen otonom olarak hizmet vermesi planlanan bu araç gelecekte şehir için ulaşım, askeri, lojistik ve sağlık olmak üzere bir çok alanda faaliyet göstermesi bekleniliyor.
“İstikbal göklerdedir.” – Gazi Mustafa Kemal Atatürk