Kronik yorgunluk sendromu, kısaca anlatmamız gerekirse; kişinin yeterli dinlenmeyi sağlamasına rağmen vücudunda istediği kadar dinginlik ve dinlenmişlik hissedememesidir. Birey bu durumdan sürekli kendisini yorgun hisseder, iş ya da okul yaşamında yetersiz olur, sosyal hayattan uzaklaşır ve kendini sürekli bir mutsuzluğun içinde bulur. Bu bir psikolojik rahatsızlık olarak da görülür. Şimdi birlikte sendromun ayrıntılarına bakalım.
Kronik Yorgunluk Sendromu Neden ortaya Çıkar?
Kronik yorgunluk sebepleri, yaşa bağlı olarak ortaya çıkabilir. Genellikle 30 ila 50 yaş arasındaki bireylerde kendini gösterir. Kadınlarda çok daha fazla kronik yorgunluk sendromu vardır. Genç insanlarda da bulunması bazı durumlarda doğal karşılanabilir. İş stresi, depresyon, kansızlık, düşük tansiyon gibi sebepler bu durumu genç insanlar da tetikler.
Sendrom ileri ki yaşlarda; böbrek, karaciğer ya da kalp rahatsızlığı nedeniyle de ortaya çıkabilir. Depresyon ve anksiyete, yüksek oranda stres, diyabet, kansızlık, böbrek üstü bezler de sıkıntılar, karaciğer ve böbrek hastalıkları… Gibi birçok neden bu sendromu tetikler.
Kronik Yorgunluğun Belirtileri Nelerdir?
Kronik yorgunluk belirtileri, stres ile aynıdır.. Kendini yorgun hisseden herkes sendromuna yakalanmış değildir. Bu hastalığın teşhisi için mutlaka doktora gidilmesi gerekmektedir. Hastalığa ilişkin en büyük belirti uzun süreli ve geçmeyen yorgunluk hissidir. Aynı zamanda yaygın bazı belirtileri şu şekildedir;
- Sürekli bitkinlik ve uyku halinde bulunma,
- Kas ve eklem ağrıları olması,
- Enerji kaybı olması,
- Uyku düzeni ve kalitesinde bozukluklar
- Zamanla bağışıklık sisteminin güçsüz olması
- Bağırsak düzeninde bozukluklar
- İş ve sosyal hayat eksikliği,
- Sürekli huzursuzluk
Kronik Yorgunluk Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Kronik yorgunluk sendromu özellikle psikolojik anlamda çok önemli bir tedavi süreci gerektiriyor. Kimi durumlarda uzman psikiyatrist ya da psikologlara giden vakalarda bulunmakta. Hastanın bu duruma gelene kadar ki yaşadığı hikaye ve bu durumu oluşturan rahatsızlıklar, bir uzman tarafından dinlenmesi gerekmekte. Daha sonra durumun ciddiyeti anlaşıldığında kişiden kişiye değişmekle birlikte sağlam bir uyku düzeni, sağlıklı beslenme ve gün içerisinde egzersizlerle sendrom ortadan kaldırılabilir.
Kronik Yorgunluğa Bitkisel Çözümler
Kronik yorgunluğa iyi gelen bitkiler, azami şekilde kullanıldığında sonuç vermektedir. Elbette ki doktorlara danışmayı unutmayınız.
- Yeşil ve beyaz çay
- Ceviz, badem, fındık
- Çörek otu
- Sarımsak ve soğan
bu rahatsızlığa iyi geldiği bilinmektedir.
Kronik Yorgunluk İçin Hangi Bölüme Gidilir?
Mevsimsel etkenlere bağlı olarak veya mevcut bir hastalığından dolayı ortaya çıkan problemlerde ”Enfeksiyon hastalıkları bölümü”ne gitmeniz gerekir.