Geçtiğimiz yaz San Francisco’da OpenAl adlı şirketin geliştirdiği bir yapay zeka modeli GPT-3 tanıtıldı. Medya’da çok fazla yer bulamasa da bir önce ki modeli olan GPT-2’ye göre çok daha gelişmiş ve bir çok yeni özellik içeren GPT-3 yapay zeka sektörüne farklı bir boyut kazandırması bekleniliyor.
OpenAl bağımsız bir şirket olmasına rağmen Microsoft’tan 1 milyar dolarlık fonla desteklendiği, aynı zamanda Google ve Facebook laboratuvarlarında yapılan çalışmaların etkisiyle bir çok test yapıldığı söyleniyor. Yapılan deneyler sonucunda bu yapay zekanın çok güçlü bir teknoloji olduğu görülürken, teknoloji devleri dahil olmak üzere bir çok yapay zeka şirketinin ve yazılım uzmanlarının dikkatini çekmeyi başardı.
Bazı uzmanlar GPT-3’ün insan üstü bir makineye dönüşebileceğini düşünürken, bazıları da etkileyici bulsa da sorunlar yaratabileceğini düşünmekte.
Bu yapay zeka sistemini diğerlerinden farklı kılan en büyük özelliği hala geliştirilmeye devam edilse de Wikipedia dahil sayısız dijital ansiklopedi ve bazı sosyal medya platformlarının okutulduğu, bu sayede trilyonlarca kelimeyi analiz ederek insan dillerinin öğretildiği söyleniyor.
GPT-3 Kendi Yazılımını Kodlayabiliyor
GPT-3 akıllı telefon uygulamaları dahil bir çok yazılımı çok hızlı bir şekilde kodlayabiliyor. Yapılan deneylerde yapay zekaya istediğiniz bir internet sitesinin görünümünü, grafiklerini, menüleri veya akıllı telefon uygulamasını İngilizce bir şekilde açıklayarak yazdığınızda size çok hızlı bir şekilde bilgisayar kodlamasını sunabiliyor.
Aynı zamanda herhangi bir bilgisayar kodunu verdiğinizde size o kodu analiz ediyor ve kodlama öğrenmenizi sağlayabiliyor. İlk başlarda yazdığı kodların hatalar içermesine rağmen bu özelliği geliştirilerek mükemmele yakın bir hal alması tasarımcıları ve yazılımcıları şaşırttı.
GPT-3 Kendi Yorumunu Katarak Yazılar Yazabiliyor
Laboratuvarda aylarca süren internet ortamında yayınlanmış kitaplar, dijital ansiklopediler, blog, sosyal medya platformları taratılması sonucunda GPT-3 175 milyardan fazla parametreyi haznesinde barındırmaktadır. Diğer yapay zeka sistemlerine göre sadece çeviri yapmakla kalmayıp evrensel dillerin analizini yapıyor.
Bununla birlikte haznesinde barındırdığı verileri tarayarak insan beyni gibi kendi yorumunu katarak düzyazı, makale, şiir ve blog dahil olmak üzere bir çok şeyi yazabiliyor. GPT-3’e tamamlanmamış bir yazı kalıbı verdiğinizde size adeta düşüncenizi okumuşçasına devamını getirebiliyor. Sohbet Edebiliyor, Röpörtaj yapabiliyor ve İnsanları taklit edebiliyor
GPT-3’e bir diyalog verdiğinizde o diyalogun devamını getirebiliyor. Sizinle sohbet edebiliyor, bir insan gibi röpörtaj yapabiliyor veya bir soru sorduğunuzda analiz ettiği veriler sayesinde size o sorunun cevabını verebiliyor.
Yapılan deneyler sırasında GPT-3’den Albert Einstein, Isaac Newton gibi insanlığa büyük katkı sağlamış bir çok bilim insanı gibi davranılması istendi. Sistem internet ortamında bu kişilerle ilgili verileri tarayarak onları taklit edercesine sorulan sorulara cevaplar verdiği, makalelerinden örnekler verdiği ve adeta onlar gibi yorumlayarak röportaj yaptığı görüldü.
GPT-3’ün Geleceği
OpenAl şirketinde uzun süredir bu iş üzerinde çalışan bilim insanları yapay zekanın sürekli kendini geliştirdiğini ve bazı eksiklerinin hala giderilmeye çalıştığını belirtti. Yazılımın gelişiminde önemli bir role sahip olan bilim insanı Ilya Sutskever ise bu yapay zeka modelinin mümkün olmayacağı düşünülen şeyler başardığını, belirli bir meslekten olmasanızda GPT-3 sayesinde bir meslekle ilgili başarılı şeyler çıkarılabileceğini öne sürdü.
Şirket zamanı geldiğinde yazılımı internet ortamında ticari bir ürün gibi ücretli bir şekilde insanların kullanımına açacağını belirtti. Şimdilik sadece sınırlı sayıda insanın beta test amacıyla GPT-3 kullanımına başladığını öne sürdü.